סיאטיקה- דלקת או לא דלקת

סיאטיקה- דלקת או לא דלקת

סיאטיקה-דלקת או לא דלקת

 

ההגדרה של סיאטיקה היא גירוי של עצב הסיאטי, שהוא העצב הכי גדול בגוף. לרוב מורגשת מהגב התחתון לאחורי הירך ועד לברך, הטיפול תלוי בגורם לבעיה. לרוב הסיאטיקה נגרמת עקב הרנייה של דיסק שלוחצת על העצב ואז נוצרים סימפטומים. 

לאחרונה אני נתקלת במ'ס לא קטן של מטופלים שמגיעים אלינו עם כאב גב שמקרין לרגל בצד אחד או שני צדדים, לפעמים זה לא כאב אלא הרגשת חשמל, הירדמות או נימול.המטופלים האלו לרוב כבר עברו אצל אורטופד ששלח אותם לצילום רנטגן או סיטי שהראה בליטות בדיסקים שגורמים או לא ללחץ ובעקבותיו נוצרים הסימפטומים המתוארים מעלה ואז אותם מטופלים מקבלים
משככי כאב שהנפוץ שבהם הוא ארקוקסייה. לאחר סיום לקיחת הארקוקסייה לרוב הכאב חוזר.

לרוב קלינית ממה שיוצא לנו לראות, הכאב לאו דווקא מתחיל מהגב התחתון אלא יותר מאזור הטוסיק ואז הוא מקרין אבל אצל כול אחד זה שונה. אצל אחד זה יכול להקרין עד לאצבעות הרגליים לעומת אחר שיקרין עד לאזור הברך. אצל אחד זה יכול להקרין בחלק האחורי של הירך, לעומת אחר שיקרין בחלק הצידי של הירך, אצל חלק מהמטופלים לאחר עמידה ארוכה יש הרגשת עייפות של הרגליים ואז צריכים מנוחה לעומת אחר שיצטרך לשנות תנוחה בזמן ישיבה.

לנו ב"אוסוגאמי-קליניקה לרפואה מהמזרח" יש בעצם 2 נקודות הסתכלות מבחינה טיפולית:
הרפואה הסינית- יש מחלה שנקראת תסמונת כאב או מבחינת תירגום סיני פשוט תסמונת חסימה. כאשר הכוונה היא שיש חסימה באחד המרידיאנים ובעקבותיהם יש היווצרות של כאב. בעצם יש 3 גורמים מרכזיים שתורמים להיווצרות של כאב: קור, לחות ורוח, כאשר לכול אחד מהם יש איפיוניים שונים, לדוגמא: לקור יש הטבה בכאב עם שימוש במים או כרית חום. לפתוגן הלחות יש הרגשה שהרגל כבדה ולפתוגן הרוח יש איפיון של כאב שנודד ממקום למקום שזה פחות אופייני למצבי סיאטיקה מניסיוני. לרוב שני הגורמי מחלה הראשונים: קור ולחות יוחמרו בזמן של עונות מעבר ומזג אויר קר כמו בחורף.

ברפואה סינית יש גם חשיבות לאזור בו יש הקרנה, שכן ברפואה סינית יש את המרידיאנים ולכן חשוב לאבחן איפה יש הקרנה של הכאב כיוון שאותו מרידיאן שפגוע צריך להילקח בחשבון מבחינה טיפולית.

הרפואה היפנית- הרפואה היפנית מסתכלת על התסמונת הזו כסוג של דלקת שנוצרת במקום שממנו יש כאב גם אם אין באמת דלקת פר הגדרה לפי האורטופד.
(הגדרת דלקת היא אודם, מפרק נפוח וחם למגע, כאב ונוקשות מפרק(.
היפנים בעצם בכאב רואים דלקת היות ויש בצקת וסירקולציית דם לא תקינה באזור שבו הדיסק ויצא ואז הכוונה היא דרך הדיקור, להוריד את הבצקת ולשפר את סירקולציית הדם ועל ידי זה הכאב לאט לאט יחל לרדת.

לאחרונה, המטופלים שהגיעו אלינו לקליניקה שאלו:

כן אבל זה לא יחזיר את המצב לקדמותו

אז נכון, הדיקור לא יכול להחזיר פיזית את הדיסק למקומו אבל על ידי הורדת הבצקת ושיפור זרימת הדם באיזור, הכאב ייעלם ואיכות החיים של המטופל. כמובן שאנחנו גם אומרים למטופלים שגם לאחר שיהיה שיפור ניכר, עדיין צריך להישמר מדברים שיכולים לגירוי מחדש של העצב וחזרת הכאב אבל הכאב לא צריך לחזור לאותה רמת חומרה וכן זה ידרוש גם טיפולי תחזוקה להמשך שימור המצב.
המטופל גם צריך לדעת, אנחנו מיידעים על כך, שבייחוד בהתחלה שמטפלים עלולים להיות מצבים של ירידה בשיפור על אחת כמה וכמה בזמן עונות מעבר, אבל זה לא צריך לגרום אצל המטופל להרמת ידיים אלא להיפך לרצות להגיע ולהמשיך לטפל כדי לשפר את המצב.

לרוב הטיפול כולל:
תישאול ראשוני– בו בין יתר הדברים אנחנו מעוניינים לראות ניירת רפואית לגבי המצב, תשאול שלנו לגבי אופי הכאב מבחינה סובייקטיבית של המטופל
דיקור סיני או יפני
לרוב שימוש במוקסה שהיא צמח מאד טוב בשימוש חיצוני למצבי כאב
מסאז עם שמנים ארומטיים
ובמקרים כרוניים ארוכים, שימוש בצמחי מרפא סיניים בלקיחה פנימית

לרוב אצלינו בקליניקה  טרואה מטפלת במקרים של בעיות אורטופדיות שכן זה הוא תחום ההתמחות שלה ובזכות ניסיונה הרב

Leave a Comment

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *