אפילפסיה בילדים ורפואה סינית

אפילפסיה בילדים ורפואה סינית

אפילפסיה בילדים ורפואה סינית

מדובר בקבוצה של מצבים ומחלות המאופיינת בהתקפים חדים ודרמטיים שביניהם קיימת תקופה תקינה לחלוטין, זו בעצם פגיעה בתיפקוד החשמלי התקין של המוח שגורם לתנועות גוף לא אופייניות, אובדן הכרה או שינויים בהתנהגות. זהו מצב שיכול להתבטא במ'ס סוגי התקפים ששונים זה מזה. מחלה שנפוצה ב-1% בגילאי הינקות והילדות.

מצבים רבים יכולים לגרום להתקף פירכוסים, כמו: רמת סוכר נמוכה בדם, זיהומים, הרעלה ועוד. ההתקף מופיע ללא גורמי רקע או מחלות.

סיבה להופעת האפילפסיה יכולה להיות תורשתית או נזק מוחי אך לעיתים קרובות לא ניתן לזהותה. האופי של ההתקפים משתנה לפי גיל ההופעה, ממצאי הפעילות המוחית החשמלית- EEG, סימנים גופניים והשלכות ארוכות טווח.

לרוב הילדים שחולים באפילפסיה יש התקפים מסוג טוני-קלוני- כולל התכווצויות וריפיון שרירים לסירוגין.

סוגי ההתקפים

  1. התקפים פשוטים- תנועות לא נורמליות או תחושות מוזרות עם מצב היכרות מלא, זריקת הגפיים או נימול, הזיות של ראיה, שמיעה וטעם או ריח, בחילות. רוב ההתקפים חלים בלילה ומעירים את הילד, יש נימול בפנים, עוויתות, קושי בדיבור ובריור.
  2. התקפים חלקיים מורכבים- כוללים סימני התקף חלקי עם פגיעה ברמת ההכרה בהתקף, כוללות: תנועות חוזרניות, גישוש ומישוש, מציצת שפתיים ובלבול. אפילפסיה מעין זו לרוב קשורה לבעיות התפתחות.
  3. התקפי אבסנס- חלים עד גיל 12, בזמן ההתקף הילד זונח את עיסוקו בפתאומיות ובוהה, לא מגיב לסביבה ובתום ההתקף, שב להכרה מלאה.
  4. התקפים א-טוניים- התקפים שנגרמים מאובדן מתח שרירי בכול הגוף. הילד כשק תפוחי אדמה ויש סכנה לפגיעת ראש.
  5. התקפים טוניים: התקשות שרירי הגוף עם תנועת עיניים לא אופיינית

הטיפול- מבחינה מערבית

הדרך המקובלת והרגילה היא לקיחה של תרופות אנטי אפליפטיות, אחת או יותר. בנוסף לכך, דיאטה קטוגנית שמבוססת על תזונה עשירת שומנים, מעט חלבונים וללא סוכרים.
אופצייה אחרונה היא השתלת קוצב ווגאלי.


אפילפסיה ברפואה סינית

ברפואה סינית המחלה שמקבילה לאפילפסיה נקראת: 癫痫- dian xian

בספר הראשון של הרפואה הסינית שמתעד שיחה בין הקיסר הצהוב לבין יועץ הבריאות שלו יש פרק ספציפי שמדבר על מחלת האפילפסיה ושם כבר יש תיאורים שכיום ניתן לקטלג בהתאמת לסוגי ההתקפים השונים:
בתחילת מחלת אפילפסיה (תופעה שמתרחשת בראש) המטופל לא נראה שמח, כבדות בראש, העיניים מסתכלות קדימה. במצב קשה יש הרגשת חוסר נוחות וכבדות בחזה עם חוסר שקט…..

בתחילת המחלה, המטופל עושה קולות של בכי מהפה…..
בתחילת המחלה גוף החולה נוקשה כמו קשת שכפופה לכיוון ההפוך ולאחר מכן החולה מרגיש כאב בעמוד השדרה ובגב.

במצב של התקף דיכאוני שמערב את העצמות החולה ירגיש חוסר נוחות בלחיים, שיניים ושרירים שבין עמוד השדרה לסקפולות, בנוסף תהיה נוקשות בעצמות ומלאות בחזה. אם המטופל מקיא הרבה עם הרבה רוק, זו עדות להתפרצות אנרגיית הכליות…

במחלה שמערבת את הגידים, החולה עייף עם נוקשות שרירים…..

במחלה בה יש מעורבות של המרידיאנים, החולה עלול בפתאומיות ליפול בהתפרצות המחלה…

יש כמה גורמים מרכזיים שצריכים להילקח בחשבון:

1. הכליות- האיבר העיקרי שהוא זה שאמור לדאוג לגדילה טובה וסדירה של הגוף ללא בעיות כלשהן. דבר שני שהן אמורות לעשות זה להזין בחומרים את המוח שהוא כשלעצמו מהווה איבר מיוחד. כאשר יש בעיות גדילה והתפתחות, הכליות מהוות את מקור הבעיה
2. הלב- איבר שאחראי בעצם על הנשמה- SHEN ברפואה סינית
3. מערכת העיכול- שהיא המקור להיווצרות הליחה שבהמשך ביחד עם רוח עולות לראש וגורמות לחסימה של הפתחים ודרך זה להיווצרות של התקפי פירכוסים.
4. הכבד- מהווה את אחד המקורות להיווצרות של רוח בגוף.

הטיפול 

כמו בכל מחלה ומצב ברפואה סינית, צריך קודם לעשות אבחנה מסודרת ומשם להחליט על דרך הטיפול מבחינת דיקור, שימוש בצמחי מרפא ותזונה מתאימה

*לגבי התזונה, להרבה ממטופלים אלו שיוצא לנו לפגוש יש המלצה מצד הנוירולוגים או מצד תזונאיות או מאנשי מקצוע כאלו ואחרים, ללכת לכיוון של תזונה קטוגנית. יכול להיות שמבחינה פונקציונאלית זו תזונה שיכולה לעזור, כמובן לא ל-100% מהמטופלים, אבל בסופו של דבר מבחינת הנקודת הסתכלות והניסיון שלנו, זו תזונה שלרוב תגביר את החום הפנימי והליחה בגוף וע"י כך עלולה באופן תיאורטי להחמיר את המצב.
כמובן שיצא לנו לראות ולשמוע על מטופלים שתזונה זו גרמה להטבה משמעותית במצבם.

אחד המרשמים הקלאסיים במיוחד לטיפול במצב אקוטי של אפילפסיה, נקרא: MENG SHI GUN TAN WAN
זהו מרשם שכבר בשמו ניתן להבין את תפקידו העיקרי, כלומר המינרל QING MENG SHI לפירוק הליחה. מרשם זה מכיל מספר קטן של צמחים: QING MENG SHI, CHEN XIANG, HUANG QIN, DA HUANG

קלינית בגלל בעיות כאלו ואחרות להשגת 2 החומרים הראשונים שהם סוגים של מינרלים, אני נוהג להחליף בצמחים כמו: YUAN ZHI, SHI CHANG PI או FA BAN XIA ואז אפשר להוסיף עם חומר מניע דם בראש כמו  CHUAN XIONG או RU XIANG כמובן במידה ומתאים לאבחנה.

במצבים של בעיות התפתחות שיש מעורבות גדולה של הכליות, בנוסף למחזקי כליות הרגילים, אני אוהב להוסיף צמח שנקרא: BACOPE MONIERE שמבחינת הניסיון שלי הוא מעט קריר, מצמת ומר ודרך זה גם ניתן לחזק וגם לעזור לסלק הליחה.

מקרה מהקליניקה

לפני כחודש וחצי, קיבלנו לקליניקה מטופלון נחמד בן 4 שנים שאובחן עם אפילפסיה. הילד בשנתיים האחרונות מאוזן מבחינת האפילפסיה בעזרת דפלפט ופריזיום, אבל ה-EEG שלו ברמות השתוללות היסטוריות. בנוסף יש לו בעיות התפתחות שהוא מתקשה לדבר וכמובן דרך זה יש קושי עם הסביבה שלו, בגלל ריבוי הסטרואידים שקיבל בעברו, הוא מאד שעיר ביחד לגילו. היו עוד בעיות כאלו ואחרות.

התחלנו מבחינה טיפולית לעשות פעם בשבוע טיפול בעזרת שונישין אותו אישתי עושה ביחד עם דיקור YNSA בעיקר בנקודות הקשורות למוח (נקודות שהן מאד שכיחות בשימוש במצבים אלו) ובנוסף הרכבתי לו מרשם על בסיס מרשם שנקרא: TIAN MA GOU TENG YIN בצורה של טינקטורה מנודפת שהיא מאד ידידותית למשתמש במטופלים בגילאים האלו.
לאחר כ-10 ימים של לקיחה של הצמחים ההורים החלו להרגיש בשיפור, מבחינת התנהגות הילד וגם מבחינת הקוגניציה שלו, שנמשך כבר כחודש וחצי.
בקרוב יהיה המבחן האובייקטיבי הראשוני מאז שאצלנו בטיפול, בדמות של בדיקת EEG.

המידע הנ"ל לא מייצג דרך טיפול ולכן חשוב להתייעץ ולעשות אבחנה מדוייקת ולפיה לטפל, ליצירת קשר